Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina z kasztanów

2.08.2020 08:58
Legumina z kasztanów

Pół funta kasztanów upiec w piecyku od kawy i utrzeć na tarce. Pięć żółtek ubić do białości z 2 łyżkami cukru, zmięszać z ćwierć funtem utartego na śmietanę masła, włożyć łyżkę utłuczonych migdałów, cytrynowę skórkę, zmięszać wszystko z kasztanową massą i przez 10 minut razem rozcierać. Dodać pianę z białek, włożyć w rądel wysmarowany masłem i wstawić do pieca na 3 kwadranse.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/- „PRAKTYCZNY Kucharz Warszawski” zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. (Warszawa 1886)