Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina z rodzenków

2.08.2020 09:10
Legumina z rodzenków

Sześć żółtek ubić do białości z dwoma łyżkami cukru. Wsypać ćwierć funta drobno uszatkowanych słodkich migdałów i tyleż dużych rodzenków, z których pestki wybrać potrzeba. Dwie bułki namoczyć w mleku, wycisnąć, włożywszy do rądelka, dodać dwie łyżki świeżego masła i rozetrzeć razem ciągle mięszając na ogniu.
Potem tę massę połączyć z poprzedzającą, domięszać pianę z białek, włożyć w rądel wysmarowany masłem i wstawić w piec na 3 kwadranse.


[Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych, Warszawa, 1886]