Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Suflet cytrynowy (2)

2.08.2020 09:21
Suflet cytrynowy

Pół funta cukru otrzeć o cytrynę, włożyć w rądelek, nalać 2 łyżkami wody, wcisnąć sok z pół cytryny i zagotować na gęsty syrop. Gorący rądel postawić w bardzo zimnem miejscu, a jeśli można na lodzie, mięszając syrop, wbić 2 całe jaja, wcisnąć sok z całej cytryny; gdy massa stanie się gęstą i białą jak śmietana, domięszać do niej pianę z 6 białek, wyłożyć na półmisek w kształcie góry, posypać cukrem i wstawić w wolny piec na pół godziny.


[Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych, Warszawa, 1886]