Kruche ciasto zrobić z 1/2 funta mąki, z 1/4 funta masła, z 1/4 funta cukru i 1 żółtka. Upiec go w gorącym piecu, bo ciasto kruche musi się szybko upiec. 1/2 kwarty słodkiej śmietanki, 1/4 funta młodego masła, 1 funta cukru gotować najmniej dwie godziny, aż ciągnąć będzie (próbować na talerzyku jaka będzie lepka gdy przestygnie. Później 5 minut ucierać, gdy trochę przestygnie wylać na pieczone kruche ciasto. 1/2 kwatery śmietanki, 1/ 2 funta czekolady, 1/2 funta cukru, 1/4 funta masła tak samo gotować jak poprzednio, gdy przestygnie ucierać 5 minut i na tamtą śmietankową pomadkę zastygniętą wylać czekoladową. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]