Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Mazurek staroświecki topiony (prawd. ok. 1930)

1.04.2025 15:33
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rekois przepisu Kwartę młodej gęstej śmietany, kwartę żółtek z cukrem ubitych, kwartę mąki i kwaterkę drożdży dobrze wybijać przez pół godziny, poczem wlać pół kwarty topionego masła i wybijać aż od rąk odstanie. Wtedy włożyć ciasto w serwetę masłem wysmarowaną, zebrać rogi jej i zawiązać tak aby ciasto miało miejsce do wyrastania. Poczem włożyć w duży garnek lub ceberek z bardzo zimną wodą, a gdy ciasto wyrośnie, co się pozna po tem, iż spłynie na wierzch. Wyłożyć go na stolnicę i rozwałkować na cienkie placki. Pokłuć widelcem, żeby nie rosły i wstawić zaraz do niezbyt gorącego pieca. Posmarowane jajkiem po upieczeniu lukrować i obsuszać.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]