Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Rogalki drożdżowe (prawd. ok. 1930)

4.04.2025 17:11
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu Dwa funty mąki, ćwierć funta masła, osiem żółtek, pół kwarty mleka, pół funta cukru, 4 łuty rozpuszczonych drożdży, 1/2 łyżeczki soli i dla zapachu trochę wanilii lub gorzkich migdałów. Wszystko na maśle doskonale wyrobić, gdyby ciasto okazało się za rzadkie lub za gęste dodać mąki lub mleka. Przykrywszy serwetą dać w cieple wyrosnąć. Potem ciasto rozwałkować na stolnicy na pół palca, grubo pokrajać w kwadraciki, nałożyć je marmoladą lub massą migdałową, zwinąć ich rogi i kłaść na blasze i jak wyrosną kłaść do pieca.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]