Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Mazurki z winem (prawd. ok. 1930)

5.04.2025 21:29
Autorka przepisu: Maria Katarzyna Slaska, zam. Radwan

rękopis przepisu Wziąć kwartę kwaśnej śmietany świeżej, 1 funt cukru, 5 jaj, sok z jednej cytryny i skórkę od niej utartą na cukrze, pół butelki wina i tyle mąki ile zabierze ciasto nie bardzo gęste. Wyrobić to wszystko na zimnie, a gdy ciasto będzie dostatecznie wyrobione, wykładać mazurki na papierze posmarowanym masłem i wysypanym mąką. Posmarować z wierzchu dobrem winem, obsypać grubo tłuczonym cukrem i krajanymi migdałami i upiec w niebardzo gorącym piecu.
[zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]