Kwartę mąki zaczynić łutem drożdży rozpuszczonych w kwarcie mleka, wbić 2 żółtka i 2 całe jaja, łyżkę cukru i ubijać ciasto dopóki nie zacznie odchodzić od łyżki, a potem zostawić w ciepłem miejscu żeby podrosło. Następnie wyłożyć na stolnicę, rozpłaszczyć cienko, położyć na ciasto pół funta masła wymoczonego i wyciśniętego z wilgoci, założyć na wierzch rogi ciasta na kształt koperty i wałkować w jedną stronę od siebie, a potem zostawić na 10 minut w spokojności. Powtarza się to jak przy francuskiem cieście 4 razy. Potem z rozwałkowanego ciasta robi się różnego rodzaju ciasteczka, rogaliki, obwarzanki, serca, ósemki. Posmarować jajkiem, osypać cukrem i wstawić w piec gorący na godzinę. [zeszyt Marii Katarzyny Radwan z Rawałowic (rkps)]