Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Ocet czterech złodziejów - 1796

23.08.2025 22:30
Ocet czterech złodzieiow (którego historyczny opis 1793. podałem do Dziennika handlowego ) robi się: biorą sie pączki świeże piołunu wielkiego , małego, rozmaryn, szałwia, miętkwi /mięta/, ruty, po trzy łòty; kwiatu lawendowego łotòw 4. czosnku łotów 2: i pół dzięgielu łotòw 2. korzonkòw tatarskiego ziela, cynamonu, gozdzikòw po 2. łoty: moszkatełowych gałek pòł łota; i wízystko razem pokraie się drobno, i nalewa się garńcem octu winnego naytęższego; stawi się albo na slońce przez dni 12. albo w popiele ciepłym: nakoniec przecedza się i dodaie się łòt kamfory w wódce rozpuszczoney. Pomocnym iest wielce pod czas zarazy nacieraiąc usta, nos, ręce i przy sobie nosząc.

[Dziekoński Bartłomiej, Przepisy rolnictwa i ogrodnictwa]

=> Zobacz szerszy opis Ocet czterech złodziei