Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Koch z jabłek (1835)

14.11.2025 13:38
(Koch - rodzaj leguminy)

Koch z jabłekWziąwszy jabłek winnych i obrawszy je z skórki, uduś w rynce i przetrzyj przez sito, do pół funta przetartych jabłek rozetrzyj w niecułkach półtoréj kakwaterki masła, dodaj ćwierć funta utłuczonych migdałów, drobno krajanéj skórki cytrynowéj, 10 żółtek rozbitych, i białek z pięciu iaj ubitych na piankę z przesianym cukrem, wymieszawszy należycie, zrób na półmisku wieniec z ciasta, który upiekłszy wysmaruj półmisek masłem, i w środek wieńca włóż powyższą masę, i piecz w wolnym piecu przez godzinę.
[Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich, Lwów 1835]

Opis praktyczny współczesny

Ciasto można wykonać na cieście kruchym, z kruchym rantem lub bez niego. Jednak użycie ciasta kruchego na całym spodzie nie jest konieczne, a nawet warto tego nie robić, gdyż jego mocny smak przykrywa świetny smak kochu.

Koch z jabłekW przypadku decyzji o użyciu ciasta - trzeba je najpierw wypiec (najlepiej lekko niedopiekać - np. zamiast 20 min piec tylko 15). Dobre, pasujące ciasto kruche można użyć z tortu Linzer.
UWAGA: Ulepiony brzeg rozpłynie się w pieczeniu. Chcąc mieć obrzeże z ciasta - należy do większej tortownicy wstawić mniejszą i między nie nałożyć ciasto kruche - na wysokość ok 4 cm. Upiec i wyjąć z pieca. Nie wyjmować z blachy, ale wyjąc wewnętrzną blachę.

Koch z jabłek
  • Usmażyć 2 średnie starte jabłka na patelni, a następnie zmiksować.
  • Utrzeć 10 dag migdałów (można w młynku do kawy a następnie przesiać przez sito).
  • Do dużej makutry włożyć 30 dag masła, wsypać migdały i ucierać, aby masa zrobiła się biała (napowietrzona)
  • Zetrzeć trochę skórki z cytryny i dosypać do masy
  • Oddzielić 10 żółtek (zachować osobno pianę z 5 białek) . Żółtka dodać do masy.
  • Dodać cukier (można puder), około 10 dag (do smaku). Ucierać aż przestanie zgrzytać w zębach. (Jeśli cukier w kryształkach, można go w wsypać od razu na początku).
  • Ubić pianę z 5 białek z 2 łyżkami cukru pudru. Połączyć to z masą.
  • Blachę posmarować masłem, wysypać bułką (jeśli jest brzeg z ciasta to zrobić to na dnie w jego środku)
  • Wlać masę do środka.


    Koch z jabłekWstawić do pieca nagrzanego na 200 stopni (grzanie od góry). Uważnie przyglądać się. Powierzchnia powinna zacząć się rumienić po ok 4 minutach. Wówczas skręcić temperaturę na 120. Jeśli piec nie ma nawiewu można na chwilę lekko uchylić drzwiczki, żeby temperatura szybciej spadła.

    Piec 50-60 minut. Pod koniec sprawdzać czy nie jest zbytnio spalone z wierzchu.
    Po upieczeniu ciasto będzie wybrzuszone i opadnie. Nie wyjmować z pieca od razu. Poczekać aż trochę przestygnie. Po wyjęciu też poczekać kilkanaście minut aż ostygnie i dopiero otworzyć blachę.

    Ciasto jest delikatne, lekkie, słodko-maślane, miękkie, ugina się - dlatego sprawdzenie upieczenia patyczkiem nie da rezultatu. Ale ponieważ ciasto nie zawiera mąki nie zrobi się zakalec.

    Jest dobre dla osób mających problem z glutenem.

    Koch z jabłek