(Koch - rodzaj leguminy) Do kwarty śmietanki wbij dwa całe jaja i trzy żółtka, roskłuciwszy przystaw do ognia, aby przez zagotowanie zgestniało mleko, które wlej w woreczek płócienny, a zawiązawszy powieś przez noc by woda ściekła. Potem roztopiwszy w rądlu ćwierć funta masła, a wymieszawszy pół funta powyższym sposobem zrobionego sera, z ćwiercia funta tłuczonych migdałów, włóż tę masę do roztopionego masła. Na osobna misę wbij 6 całych jaj i 6 żółtek, a pozostałe białka ubij na piankę, dodaj funt tłuczonego cukru, i 6 łutów skrobanéj czekulady. Zmieszawszy wszystko z powyższą masa przez pół godziny, wyłóż na blaszany półmisek zaopatrzony wieńcem z ciasta i wysmarowany masłem, i piecz w wychłodzonym piecu. [Książka kucharska dla użytku w domach miejskich i pańskich, Lwów 1835]