Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Tłókno (średniowiecze)

20.11.2025 19:59
Nie jest znany żaden zachowany przepis na tłókno z czasów średniowiecza, jednak wiadomo jak je przyrządzano. Była to praktycznie podstawa wielu posiłków przez wieki. Później zwana lemieszką lub prażuchą.

Namoczyć dosadnie ziarno w wodzie – najłacniej przez noc.
Osączyć, wysuszyć w piecu aż pożółknie.
Włożyć do stępy i tłuc tak aby powstała śruta .
Wodę zagotować i ciepnąć w nią ziarno ostro bełtając kołotuszką.
Dalej warzyć długo aż zgęstnieje, ale tak żeby nie przywierało.

Następnie należy lekko ostudzić i smaku dodać wedle potrzeby:
- soli i ziół (choćby mięta, lebiodka, lubczyk, mniszek, czarnuszka…)
- skwarków (można omaścić olejem)
- suszonych owoców, orzechów (takoż można dać mleka, utartego i zwarzonego maku, soku z owoców) – dla słodkości zagęszczony sok z brzozy, miód itp.