Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

lemieszka

(Mamałyga, kulesza, prażucha)
Potrawa o starodawnym pochodzeniu słowiańskim, wywodząca się z tłókna.
Lemieszka to ogólna nazwa potraw wykonywanych z mąki, kasz, ziemniaków - osobno lub w połączeniu, ugotowanych, prażonych i przysmażonych. Może występować w postaci klusek, placków lub w rodzaju gęstej zupy. Zazwyczaj o smaku smażonym z dodatkiem omasty, ale mogła też być gotowana na mleku na słodko lub na śmietanie => banysz.

Z biegiem czasu nazwy lemieszka i prażucha nieco się rozróżniły - przyjmując nazwę lemieszka na potrawy rzadsze, zaś prażuchy na bardziej kluskowe, pierogowe.

Przepisy na lemieszkę.
Id
11480
Hasło
lemieszka
Zdjęcie
brak
Slowa kluczowe
potrawy kulinaria
Link do tego rekordu
Link wewnętrzny GP (BBCode)