Uzwar, to wigilijny kompot z suszonych owoców, przygotowywany na sposób podolski. Przygotowanie trzeba zacząć dzień przed podaniem.
Składniki
suszone śliwki – 200 g suszone gruszki – 300 g (część wędzonych) suszone jabłka w płatkach – 200 g (część wędzonych) suszone morele - 100 g (najlepiej suszone tradycyjnie, nie mają koloru żółtego po siarkowaniu, lecz brązowy) pomarańcza, pół cytryny (do smaku bardziej dworskiego) (pokroić na kawałki razem ze skórką) rodzynki, żurawina – 100 g miód – 200 g. 10-15 goździków 2 laski cynamonu prawdziwego 4 litry wody
Przygotowanie
Suszone owoce zamoczyć na 10 minut w zimnej wodzie. Spłukać. Zalać 4 litrami wody i odstawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia wsypać utłuczone przyprawy i gotować na małym ogniu ok 30 min. Zdjąć z ognia. Gdy trochę ostygnie, ale jeszcze jest bardzo ciepły dodać miód. Przykryć i poczekać aż ostygnie.