Uzwar, to wigilijny kompot z suszonych owoców, przygotowywany na sposób podolski. Przygotowanie trzeba zacząć dzień przed podaniem.
Składniki
suszone śliwki – 200 g suszone gruszki – 300 g (część wędzonych) suszone jabłka w płatkach – 200 g (część wędzonych) suszone morele - 100 g (najlepiej suszone tradycyjnie, nie mają koloru żółtego po siarkowaniu, lecz brązowy) pomarańcza, pół cytryny (do smaku bardziej dworskiego) (pokroić na kawałki razem ze skórką) rodzynki, żurawina – 100 g (można je włożyć w metalowym koszyczku albo sitku, żeby się gotowały, ale łatwo je było potem wyjąć). miód – ok. 200 g. (do smaku) 10-15 goździków 2 laski cynamonu prawdziwego 4 litry wody
Przygotowanie
Suszone owoce zamoczyć na 10 minut w zimnej wodzie. Spłukać. Zalać 4 litrami wody i odstawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia wsypać utłuczone w moździerzu przyprawy i gotować na małym ogniu ok 30 min. Zdjąć z ognia. Gdy trochę ostygnie, ale jeszcze jest bardzo ciepły dodać miód. Po dokładnym wymieszaniu przecedzić przez rzadkie sitko. Dla lepszego wyglądu można z owoców wyjąć pewną ilość rodzynek, żurawiny, kawałki jabłek, śliwek ... czyli te które mają ładny wygląd i nadają się do łatwego zjedzenia (gruszki z reguły wędzone są w całości, cytryna i pomarańcze są rozgotowane itd - więc się nie nadają). Przykryć i poczekać aż ostygnie. Wrzucić wyjęte owoce.