Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Uzwar

25.11.2025 01:15
Uzwar, to wigilijny kompot z suszonych owoców, przygotowywany na sposób podolski.
Przygotowanie trzeba zacząć dzień przed podaniem.

Składniki

kompot z suszususzone śliwki – 200 g
suszone gruszki – 300 g (część wędzonych)
suszone jabłka w płatkach – 200 g (część wędzonych)
suszone morele - 100 g (najlepiej suszone tradycyjnie, nie mają koloru żółtego po siarkowaniu, lecz brązowy)
pomarańcza, pół cytryny (do smaku bardziej dworskiego) (pokroić na kawałki razem ze skórką)
rodzynki, żurawina – 100 g (można je włożyć w metalowym koszyczku albo sitku, żeby się gotowały, ale łatwo je było potem wyjąć).
miód – ok. 200 g. (do smaku)
10-15 goździków
2 laski cynamonu prawdziwego
4 litry wody

Przygotowanie

kompot z suszuSuszone owoce zamoczyć na 10 minut w zimnej wodzie. Spłukać.
Zalać 4 litrami wody i odstawić na noc pod przykryciem.
Następnego dnia wsypać utłuczone w moździerzu przyprawy i gotować na małym ogniu ok 30 min.
Zdjąć z ognia. Gdy trochę ostygnie, ale jeszcze jest bardzo ciepły dodać miód.
Po dokładnym wymieszaniu przecedzić przez rzadkie sitko.
Dla lepszego wyglądu można z owoców wyjąć pewną ilość rodzynek, żurawiny, kawałki jabłek, śliwek ... czyli te które mają ładny wygląd i nadają się do łatwego zjedzenia (gruszki z reguły wędzone są w całości, cytryna i pomarańcze są rozgotowane itd - więc się nie nadają).
Przykryć i poczekać aż ostygnie. Wrzucić wyjęte owoce.

uzwar - kompot z szuszu

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece