Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Uzwar

25.11.2025 01:16
Uzwar, to wigilijny kompot z suszonych owoców, przygotowywany na sposób podolski.
Przygotowanie trzeba zacząć dzień przed podaniem.

Składniki

suszone śliwki – 200 g
suszone gruszki – 300 g (część wędzonych)
suszone jabłka w płatkach – 200 g (część wędzonych)
suszone morele - 100 g (najlepiej suszone tradycyjnie, nie mają koloru żółtego po siarkowaniu, lecz brązowy)
pomarańcza, pół cytryny (do smaku bardziej dworskiego) (pokroić na kawałki razem ze skórką)
rodzynki, żurawina – 100 g
miód – 200 g.
10-15 goździków
2 laski cynamonu prawdziwego
4 litry wody

Przygotowanie

Suszone owoce zamoczyć na 10 minut w zimnej wodzie. Spłukać.
Zalać 4 litrami wody i odstawić na noc pod przykryciem.
Następnego dnia wsypać utłuczone przyprawy i gotować na małym ogniu ok 30 min.
Zdjąć z ognia. Gdy trochę ostygnie, ale jeszcze jest bardzo ciepły dodać miód.
Przykryć i poczekać aż ostygnie.

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece