Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Pączki (ok. 1930)

25.11.2025 01:57
Mąka , 1/2 litra mleka, 6 deka drożdży - zaczynić.
18 żółtek ubić z jedną szklanką cukru
Dodać jedną szklankę masła i utrzeć na pianę.
Gdy zaczyn wyrasta, zmieszać z masą, dodać trochę soli, kieliszek rumu, skórkę z 1 cytryny.
Misić (wyrabiać) tak długo aż odstanie od ręki. Ciasto ma być trochę gęściejsze niż na babki.
Wyrabiać rękami kulki kładąc do środka łyżeczkę konfitury z płatków róży.
Rozgrzać masło w rondelku i kłaść do gotującego się tłuszczu, odwracać gdy się tylko zaczynają rumienić.

[Autorka przepisu Stefania Ledóchowska. Przepis spisany na podstawie zeszytu Marii Jaroszewskiej, zam. Topolnickiej]