Tradycyjne ciasto wigilijne z rejonu Pomorza i Kaszub. Przepis pochodzący z około 1845 z wariantami dostosowanymi do wymogów współczesnych. W szczególności użycie oleju lnianego zamiast masła spowoduje, że smak będzie bardziej "przaśny", nieco zaskakujący - lecz bardzo historyczny.
Składniki
* 35 dag mąki pszennej * 4 jaja * 20 dag cukru (może być puder) * 2-3 łyżki miodu * 20 dag sklarowanego masła, lub 150 ml oleju lnianego * 2 łyżeczki potaszu (soda oczyszczona, ew. proszek do pieczenia) * laska cynamonu (ubić w moździerzu lub łyżeczka zmielonego) * 2 szklanki drobno utartej marchwi (1 duża marchew lub trzy małe) * 1 szklanka bakalii (migdały, orzechy, suszone śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa... posiekać wszytko) * ewentualnie polewa czekoladowa (stopiona czekolada z dodatkiem śmietanki)
Przygotowanie
* Utrzeć / ubić jaja z cukrem - aby powstała puszysta jasna masa * Dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą i roztartym cynamonem * Dodać masło (lub olej - smak bardziej staropolski) i dalej mieszać na jednolitą masę * Dodać marchew i bakalie * Nasmarować tłuszczem prostokątną formę (jak na makowiec, lub piernik) * Nastawić piec na 180 stopni (dolne grzanie), piec 40-80 min (koniecznie sprawdzać patyczkiem). * Wystudzić * Oblać polewą czekoladową=> Tradycja polskich potraw świątecznych => Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece