Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Kuch miodny

25.11.2025 09:15
Tradycyjne ciasto wigilijne z rejonu Pomorza i Kaszub.
Przepis pochodzący z około 1845 z wariantami dostosowanymi do wymogów współczesnych. W szczególności użycie oleju lnianego zamiast masła spowoduje, że smak będzie bardziej "przaśny", nieco zaskakujący - lecz bardzo historyczny.

Składniki

Kuch miodny
* 35 dag mąki pszennej
* 4 jaja
* 20 dag cukru (może być puder)
* 2-3 łyżki miodu
* 20 dag sklarowanego masła, lub 150 ml oleju lnianego
* 2 łyżeczki potaszu (soda oczyszczona, ew. proszek do pieczenia)
* laska cynamonu (ubić w moździerzu lub łyżeczka zmielonego)
* 2 szklanki drobno utartej marchwi (1 duża marchew lub trzy małe)
* 1 szklanka bakalii (migdały, orzechy, suszone śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa... posiekać wszytko)
* ewentualnie polewa czekoladowa (stopiona czekolada z dodatkiem śmietanki)

Przygotowanie

kuch miodny - przygotowanie* Utrzeć / ubić jaja z cukrem - aby powstała puszysta jasna masa
* Dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą i roztartym cynamonem
* Dodać masło (lub olej - smak bardziej staropolski) i dalej mieszać na jednolitą masę
* Dodać marchew i bakalie
* Nasmarować tłuszczem prostokątną formę (jak na makowiec, lub piernik)
* Nastawić piec na 180 stopni (dolne grzanie), piec 40-80 min (koniecznie sprawdzać patyczkiem).
* Wystudzić
* Oblać polewą czekoladową

kuch miodnykuch miodnykuch miodny

kuch miodny

kuch miodny

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece