Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Kuch miodny

25.11.2025 09:17
Tradycyjne ciasto wigilijne z rejonu Pomorza i Kaszub.

Składniki

* 35 dag mąki pszennej
* 4 jaja
* 20 dag cukru
* 2 łyżki miodu
* 20 dag sklarowanego masła lub 1 szklanka oleju lnianego
* 2 łyżeczki potaszu (soda oczyszczona, ew. proszek do pieczenia)
* laska cynamonu (ubić w moździerzu, lub łyżeczka zmielonego)
* 2 szklanki drobno utartej marchwi (1 duża marchew)
* 1 szklanka bakalii (migdały, orzechy, suszone śliwki posiekać)
* ewentualnie polewa czekoladowa (stopiona czekolada z dodatkiem śmietanki)

Przygotowanie

* Utrzeć / ubić jaja z cukrem - aby powstała puszysta jasna masa
* Dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą i roztartym cynamonem
* Dodać olej i dalej mieszać na jednolitą masę
* Dodać marchew i bakalie
* Nasmarować tłuszczem prostokątną formę
* Nastawić piec na 180 stopni (dolne grzanie), piec 40 min.
* Wystudzić
* Oblać polewą czekoladową

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece