Tradycyjne ciasto wigilijne z rejonu Pomorza i Kaszub.
Składniki
* 35 dag mąki pszennej * 4 jaja * 20 dag cukru * 2 łyżki miodu * 20 dag sklarowanego masła lub 1 szklanka oleju lnianego * 2 łyżeczki potaszu (soda oczyszczona, ew. proszek do pieczenia) * laska cynamonu (ubić w moździerzu, lub łyżeczka zmielonego) * 2 szklanki drobno utartej marchwi (1 duża marchew) * 1 szklanka bakalii (migdały, orzechy, suszone śliwki posiekać) * ewentualnie polewa czekoladowa (stopiona czekolada z dodatkiem śmietanki)
Przygotowanie
* Utrzeć / ubić jaja z cukrem - aby powstała puszysta jasna masa * Dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą i roztartym cynamonem * Dodać olej i dalej mieszać na jednolitą masę * Dodać marchew i bakalie * Nasmarować tłuszczem prostokątną formę * Nastawić piec na 180 stopni (dolne grzanie), piec 40 min. * Wystudzić * Oblać polewą czekoladową