Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Szczupak w szafranowym sosie (1877)

25.11.2025 10:00
Szczupaka dobrze oczyszczonego pokrajać na dzwonki, posolić i zostawić na kilka godzin.
Odgotować szczupaka w smaku z włoszczyzny z dodaniem cebuli i korzeni.
Zasmażyć masła z mąką, rozprowadzić smakiem rybim, wlać wina, octu, rodzynków sułtanek.
Dolać przez sitko rozpuszczonego w winie szafranu.
Zagotować razem.
Wyłożyć szczupaka na półmisek, który obłożyć rodzynkami i krajaną w plastry cytryną.
W gorącym sosie rozbić 2-3 żółtka i nieco kwaśnej śmietany.
[Śleżańska, Maria, Kuchnia postna zawierająca 255 dyspozycyi obiadów i kolacyi zastosowanych w różnych okolicznościach a nawet suchego postu, Poznań 1877]

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece