Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Moczka - zupa piernikowa

25.11.2025 10:29
Tradycyjny przepis wigilijny z regionu Śląska

Składniki

* 30 dag piernika
* 80 dag różnych orzechów i migdałów
* 60 dag rodzynek, suszonych śliwek, moreli (brązowych)
* 1/2 litra kompotu śliwkowego
* 1/2 -1 litra kompotu agrestowego (może być truskawkowy lub podobny, kwaskowy)
* 1 łyżka masła
* świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
* sól
* 1 łyżka miodu

Przygotowanie

* Piernik pokruszyć na kawałki, rozmoczyć w ciepłej wodzie na jednolitą masę
* Orzechy i migdały (wcześniej sparzone i pozbawione skórki), gotować 40 minut.
* Wrzucić pozostałe miękkie bakalie, łyżkę masła, sól do smaku, sok z cytryny i gotować 20 minut.
* Masę z piernika podgrzać na małym ogniu, 5 minut gotować ciągle mieszając do dna.
* Połączyć obie substancje, dolać kompoty - gotować całość przez 15 min.
* Po zdjęciu z ognia odczekać chwilę (żeby nie było ukropu) i osłodzić miodem.

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece