* 30 dag piernika * 80 dag różnych orzechów i migdałów * 60 dag rodzynek, suszonych śliwek, moreli (brązowych) * 1/2 litra kompotu śliwkowego * 1/2 -1 litra kompotu agrestowego (może być truskawkowy lub podobny, kwaskowy) * 1 łyżka masła * świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny * sól * 1 łyżka miodu
Przygotowanie
* Piernik pokruszyć na kawałki, rozmoczyć w ciepłej wodzie na jednolitą masę * Orzechy i migdały (wcześniej sparzone i pozbawione skórki), gotować 40 minut. * Wrzucić pozostałe miękkie bakalie, łyżkę masła, sól do smaku, sok z cytryny i gotować 20 minut. * Masę z piernika podgrzać na małym ogniu, 5 minut gotować ciągle mieszając do dna. * Połączyć obie substancje, dolać kompoty - gotować całość przez 15 min. * Po zdjęciu z ognia odczekać chwilę (żeby nie było ukropu) i osłodzić miodem.