Przepis staropolski z Kresów Rzeczypospolitej. Należy pamiętać że dawne piwo było słabe, zawierało ok 1% alkoholu, zaś sam alkohol w większość parował w procesie gotowania.
Składniki
* piwo jasne słabe 1 litr * 12 kromek chleba, najlepiej żytniego lekko czerstwego * 1 cebula * Pół szklanki wody * garść orzechów * 5 dag masła * kilka łyżek miodu gryczanego * sól, pieprz, kminek, miód, laska cynamonu, goździki (utłuczone)
Przygotowanie
* Chleb obrać ze skórki, pozostawiając sam miąższ * Piwo wlać do garnka, dodać wodę, pokruszony chleb i doprowadzić do wrzenia * Orzechy zmielić, utrzeć z masłem i miodem. (W innej wersji można dodać pół szklanki śmietany) * Masę powoli dodać do garnka ubijając trzepaczką. Można ją wcześniej zahartować kilkoma łyżkami płynu. * Dosmaczyć, zdjąć z ognia * Podawać z grzankami albo pokruszonym białym serem