Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Faramuszka - zupa piwna wigilijna

25.11.2025 11:46
Przepis staropolski z Kresów Rzeczypospolitej.
Należy pamiętać że dawne piwo było słabe, zawierało ok 1% alkoholu, zaś sam alkohol w większość parował w procesie gotowania.

Składniki

* piwo jasne słabe 1 litr
* 12 kromek chleba, najlepiej żytniego lekko czerstwego
* 1 cebula
* Pół szklanki wody
* garść orzechów
* 5 dag masła
* kilka łyżek miodu gryczanego
* sól, pieprz, kminek, miód, laska cynamonu, goździki (utłuczone)

Przygotowanie

* Chleb obrać ze skórki, pozostawiając sam miąższ
* Piwo wlać do garnka, dodać wodę, pokruszony chleb i doprowadzić do wrzenia
* Orzechy zmielić, utrzeć z masłem i miodem. (W innej wersji można dodać pół szklanki śmietany)
* Masę powoli dodać do garnka ubijając trzepaczką. Można ją wcześniej zahartować kilkoma łyżkami płynu.
* Dosmaczyć, zdjąć z ognia
* Podawać z grzankami albo pokruszonym białym serem

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece