Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Śledzie smażone w cieście

25.11.2025 19:12
Przepis kresowy, wigilijny

* Płaty śledziowe (ok 70 dag) wyjąć z solanki, opłukać i moczyć parę godzin w wodzie.
* Odlać wodę i moczyć ponownie 2-3 godziny.
* Osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki
* Polać sokiem z cytryny, włożyć do chłodu na pół godziny
* Przygotować ciasto naleśnikowe z 1/2 szklanki mąki pszennej, kilku łyżek kukurydzianej, 1 jajka - rozkłócić, można posolić, dodać przypraw (nawet ostrej papryki), 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody (współcześnie można użyć gazowanej, dawniej dodawano ciut potażu - soda do pieczenia). Całość zmiksować. Można zabarwić sokiem z buraka.
* Rozgrzać sporo masła klarowanego (lub oleju) na patelni
* Kawałki śledzia wrzucić do ciasta i otoczone kłaść na rozgrzany tłuszcz
* Smażyć z obu stron nie maksymalne (kolor dojdzie trochę po upieczeniu)
* Wyjąć z tłuszczo i osączyć
* Można podawać z sosem tatarskim i kawałkami cytryny.

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece