Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Karp duszony na sposób francuski (1843)

25.11.2025 19:27
Przepis wigilijny kuchni kresowej

Weź karpia dwu funtowego przynajmniéj, dodaj pięknego lina, żyjące obydwa; wymocz je przez dwie godziny w wodzie, oskrob i wypraw karpia, jak zwykle się robi; wyprożnij też lina i sparz go przez chwilę w ukropie potem obetrzyj ścierką.
Pokraj karpia na cztery dzwona, lina na trzy, nie wyrzucaj krwi, jeżeli karp mleczak, zostaw mlecz, jeżeli ikrzak odłóż ikrę na bok.
Włóż w rądel otwarty z długą rączką, pół świerci funta słoniny świeżéj na kawałki pokrajanéj; przyrumień, potem powkładaj dzwonka ryb, dodaj soli trochę, więcéj pieprzu, wiązkę jarzyn, sześć cebul, pół butelki wina czerwonego bardzo tęgiego, postaw na gwałtownym ogniu, na ognisku nie na kratkach, niech się wino zapali od razu, a gdy wygaśnie, dodaj pół funta masła z mąką wymięszanego, zdyjm rądel z kuchni, postaw go na kuchenne kamiennéj na wolny ogień, niech się gotuje przez pół godziny.
Przez ten czas usmaż jaj kilka ze słoniną, trochę je solą posyp, gdy będą twarde i rumiane, dołóż je do ryby, trzymaj w przyprawie przez dziesięć minut; uważaj, aby je nie pognieść, wydaj.
Sos powinien być zawiesisty.
[Nakwaska Karolina, Dwór wiejski t. 2]

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece