Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Karp na modro (1843)

25.11.2025 19:30
Tradycyjny przepis wigilijny kuchni kresowej.

Aby karpia na modro czyli naturalnie gotować, trzeba, aby ważył przynajmniej cztery, pięć funtów. - Spraw go wyczyść, odyjm skrzele, nie skrob. - Jeżeli ma ikrę, nie odéjmuj jéj, jeżéli mliczak, to mleczko gotuj wraz z rybą; włóż go w rądel dlugi od ryb, dodaj soli, dwie cebul, jednego pora, dwa kawałki marchwi, seler, kawałek słoniny (jeżeli nie na post) dużą wiązkę jarzyn, pół strączka pieprzu tureckiego; przykryj, dolawszy szklankę wina czerwonego na pół z wodą i szklankę octu tęgiego; niech się zanurzy w téj przyprawie. Gotuj przez godzinę, wyłóż na półmisek czystą serwetą osłonięty. - Do karpia służy sos ze szynki albo ocet i oliwa, lub sos biały z kaparami, lecz do tego ostatniego trzeba z karpia zeskrobać łuszczki, gdy go się ugotuje i już nie na serwecie, tylko na półmisku wydawać, sosem polewając. Najlepsze części karpia są dzwono od karku i średnie, język i mleczko.
[Nakwaska karolina, Dwór wiejski t. II]

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece