Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Szczupak na serwecie (1843)

25.11.2025 19:33
Tradycyjny przepis wigilijny kuchni kresowej

Sredniéj wielkości szczupak jest lepszy, jak bardzo duży. Karp zaś przeciwnie. Grzbiet szczupaka jest część najsmaczniejsza.
Wyczyść calkiem szczupaka, bo się ani mlecz ani ikra jego nie jedzą; odyjm skrzełe, nie skrob; włóż w rądel podłużny, dodaj ćwierć funta słoniny w kostki krajanéj, pół ćwierci funta masła, łyżkę soli, strączek pieprzu tureckiego, cebulę, kawałeczek czosnku, seler, dwa pory, dużą wiązkę innych pospolitych jarzyn: naléj szklankę octu, wody zaś tyle, aby się ryba zanurzyła; gotuj na małym ogniu, przez godzinę, jeżeli szczupak mniejszy, a póltory, jeżeli wielki.
Wyłóż na serwetę, otocz zieloną pietruszką. Przyprawa do niego z octu i oliwy.
[Nakwaska Karolina, Dwór wiejski, t. II]

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece