Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Szczupak marynowany (1843)

25.11.2025 20:21
Tradycyjny przepis wigilijny kuchni kresowej.

Jeżeli masz ryb nadto, i nie chcesz, aby się popsuły, możesz szczupaka zamarynować. Wyczyścisz go i pokrajesz w dzwona na trzy cale grube, głowy i ogona się nie używa. Gotować go trzeba w mieszaninie, jednéj części wina, jednéj wody, jednéj octu, dużo posolić, dodać sporo pieprzu i cebuli; gdy się ryba dobrze wygotuje, odyjmuje się skóra, nie uszkadzając mięsa, naciera się ostatnie miałką solą, i wykłada na czystą chustę, potem się daje w słoje, układając jak najszczelniéj kawałek przy kawałku; gdy się tak utasują, naleje się słój cały oliwą przednią, trzeba aby rybę zupełnie okryła, inaczéj części które nie będą zanurzone, wkrótce się zepsują. Szczupak tak przechowywany, jest bardzo smaczny i długo się konserwuje. Nie tylko na zimno go dawać można, ale też odgotowywać powtórnie, w sos kaparowy albo biały go na kilka minut kładąc.

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece