Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Okoń (1843)

25.11.2025 20:34
Tradycyjny przepis wigilijny dworskiej kuchni kresowej. We lwowskiej szczególnie w posypce z jajka.

Weź pięknego okonia, wyczyść go i oskrób z łuski. Włóż go w rądel, polawszy dwoma szklankami rosołu lub wody, (podług potrzeby) szlanką wina bialego; dodaj kawałeczek masła, soli i wiązkę jarzyn.
Gotuj przez godzinę na małym ogniu.
Odéjm wtedy skórę z ryby, ale ostrożnie, aby się nie rozleciała, postaw na gorącym półmisku.
Rozpuść w rądelku ćwierć funta masła świeżego; dodaj pieprzu, soli, szczyptę pietruszki siekanéj, drugą szczypiorku, trochę cebuli też siekanéj i sok z cytryny.
Mięszaj ciągle, a gdy się masło roztopi a nie rozpuści na oliwę, obléj niem rybę.

Okoń też dobry gotowany jak dopiero opisałam, ale otoczony ziemniakami w wodzie gotowanemi i podlanemi roztopionem masłem, albo z jajami na twardo, drobno siekanemi, z pietruszką i masłem też sklarowanem.

[Nakwaska Karolina, Dwór wiejski, t. II]

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece