Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl
Pisanie wiadomości prywatnych dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Sandacz pieczony w maśle

25.11.2025 23:06
/Tradycyjna wigilijna potrawa mazurska/

* 6 filetów z sandacza, umyć, wytrzeć do sucha.
* posypać solą, pieprzem, skropić cytryną
* Odstawić do przechłodzenia na pół godziny
* 2 łyżeczki zestawu z tymianku, suszonej natki pietruszki, majeranku, lubczyku i koperku rozetrzeć w moździerzu
* 2 lub 3 jajka roztrzepać z tymi ziołami
* wypanierować w tym filety, oraz w bułce tartej zmieszanej ze zmielonymi orzechami włoskimi
* smażyć z obu stron na maśle (najlepiej klarowanym) - można też usmażyć rybę w piekarniku - ok 25 min. w temperaturze 200 stopni.
* mona podawać samego lub z sosem grzybowym - grzyby podsmażyć na maśle z cebulką, dodać sól, majeranek a na koniec zahartować śmietaną.

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece