Potrawa wigilijna z rejonu Małopolski. Charakterystyczną nutą smakową jest kwaśność pochodząca z ogórków kiszonych i marynaty.
* Sprawić rybę, lub wziąć filety (sześć). Umyć i dokładnie osuszyć.
* Wstawić na godzinę do chłodu.
* Wyjąć, obsypać solą, pieprzem (niewiele),
* 3-4 cebule szalotki zemleć aby powstał sok.
* Zalać rybę sokiem z cebuli
* Obtoczyć filety w mące pszennej
* Rozgrzać na patelni kilka łyżek masła klarowanego i udusić rybę na złoty kolor smażąc z obu stron (ok 10 min).
* Rybę po wyjęciu osuszyć z nadmiaru tłuszczu, położyć na półmisek i trzymać w ciepłym miejscu (np. nie gorącym piekarniku)
* Wziąć posiekaną cebulę, zeszklić na maśle
* Dodać 3 łyżki marynowanych grzybków, podpiec lekko
* 4 ogórki kiszone posiekać drobno i połączyć
* Zalać to szklanką śmietany i chwilę podsmażyć aby sos lekko zgęstniał
* Na koniec do sosu włożyć rybę, tak aby się cała pokryła.
* Dusić kilka minut na małym ogniu, aby się smaki wymieszały.
* Podawać, kładąc na filet po dwa plasterki cytryny i posypując lekko pokrojono drobno natką pietruszki
=>
Tradycja polskich potraw świątecznych=>
Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece