Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Barszcz grzybowy z uszkami

26.11.2025 01:08
Tradycyjny przepis wigilijny z Podlasia

Przygotowanie barszczu

* 10 dag suszonych grzybów, umyć, zalać wodą i odstawić, najlepiej na noc.
* Po kilkunastu godzinach pokroić i wrzucić na wrzątek - ok 1,5 litra
* Wkroić marchew, pora, selera, pietruszkę
* Zasmażyć cebulę i też wrzucić do zupy
* Całość gotować ok 30 min na niewielkim ogniu.
* Pod koniec dosmaczyć dodając 2 liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie (kilka ziarenek)
* Po zdjęciu z ognia odcedzić.

Przygotowanie uszek

* 10 dag grzybów suszonych wcześniej namoczonych, i pieczarek (waga łączna) podsmażyć na maśle i cebulce, przyprawiwszy sol, pieprzem ziołowym.
* Do kupki mąki (ok 20 dag) wbić na stolnicy jajko, posolić i zagnieść ciasto
* Rozwałkować, wykrawać kwadraty
* Nałożyć niewielką ilość farszu, złożyć na ukos w trójkąt, pozlepiać, a następnie zlepić razem końce na dłuższym boku
* Wrzucić na osoloną wodę i gotować chwilkę, aż wypłyną na powierzchnię.

Wywar grzybowy podgrzać, wlać na talerze dokładając uszek.

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece