Tradycyjna potrawa wigilijna z Podhala - (wersja wykonania dostosowana do techniki współczesnej)
Przygotowanie
* 12 dag ziemniaków ugotować w łupinach, a po wyjęciu obrać ze skórki. * Ostudzić, zmiąć dobrze, dodać pokruszonej bryndzy 10 dag, jajko, 15 dag wędzonego startego oscypka, posolić, popieprzyć i wymieszać * Farsz podzielić na 8 części. * 60 dag ziemniaków ugotować w łupkach, obrać i doskonale zmiąć i przestudzić * Dodać żółtko, 12 dag mąki pszennej, trochę soli i wyrabiać na jednolite ciasto. * Uformować wałek z ciasta i podzielić na 8 części * Każdą część podzielić na pół, nakładać porcję farszu, przykryć drugim plackiem sklejając rogi. * Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierogi zostawiając sporo miejsca, posmarować roztopionym masłem i włożyć do nagrzanego pieca. * Piec w temperaturze 200 stopni, 20-30 min (dolny i górny palnik z termoobiegiem) - sprawdzać kiedy będą przyrumienione * Podawać z roztopionym masłem i konfiturą z żurawiny.