Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Bryndzylki - pierogi z bryndzą i oscypkiem

26.11.2025 11:42
Tradycyjna potrawa wigilijna z Podhala - (wersja wykonania dostosowana do techniki współczesnej)

Przygotowanie

* 12 dag ziemniaków ugotować w łupinach, a po wyjęciu obrać ze skórki.
* Ostudzić, zmiąć dobrze, dodać pokruszonej bryndzy 10 dag, jajko, 15 dag wędzonego startego oscypka, posolić, popieprzyć i wymieszać
* Farsz podzielić na 8 części.
* 60 dag ziemniaków ugotować w łupkach, obrać i doskonale zmiąć i przestudzić
* Dodać żółtko, 12 dag mąki pszennej, trochę soli i wyrabiać na jednolite ciasto.
* Uformować wałek z ciasta i podzielić na 8 części
* Każdą część podzielić na pół, nakładać porcję farszu, przykryć drugim plackiem sklejając rogi.
* Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierogi zostawiając sporo miejsca, posmarować roztopionym masłem i włożyć do nagrzanego pieca.
* Piec w temperaturze 200 stopni, 20-30 min (dolny i górny palnik z termoobiegiem) - sprawdzać kiedy będą przyrumienione
* Podawać z roztopionym masłem i konfiturą z żurawiny.

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece