Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Pierogi z kapustą

26.11.2025 13:16
Tradycyjna potrawa wigilijna z Podhala. Przepis na ok 60 pierogów.

Przygotowanie farszu

* 1 główkę białej kapusty pokroić na kawałki i ugotować na średnio-miękko
* Wyjąć, posiekać i usmażyć na maśle - aż nabierze koloru złocistego, a sok wyparuje.
* Pokroić w kosteczkę 3 cebule i wrzucić do kapusty
* Posolić, dodać pieprzu

Przygotowanie ciasta

* Pół kilo mąki pszennej (część może być żytnia) zagnieść 1 jajkiem, 1 łyżką oleju (może być lniany), i szklanką bardzo ciepłej wody.
* Wygnieść dobrze na jednolitą masę
* Rozwałkować cienko, wykrywać krążki szklanką. (Warto to robić partiami, chowając ciasto i ulepione pierogi pod folię)

Przygotowanie pierogów

* Nakładać farsz suto, aby pierogi były pękate
* Pierogi lepić najlepiej smarując brzegi przed zlepieniem lekko wodą albo białkiem.
* Gotować w osolonej wodzie ok 5 min (do dwóch minut po wypłynięciu na powierzchnię)
* Pierogi przed podaniem można podsmażyć na maśle
* Podawać z roztopionym masłem, śmietaną, i/lub zeszkloną cebulką.

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece
* Podawać