Tradycyjna potrawa wigilijna z Podhala. Przepis na ok 60 pierogów.
Przygotowanie farszu
* 1 główkę białej kapusty pokroić na kawałki i ugotować na średnio-miękko * Wyjąć, posiekać i usmażyć na maśle - aż nabierze koloru złocistego, a sok wyparuje. * Pokroić w kosteczkę 3 cebule i wrzucić do kapusty * Posolić, dodać pieprzu
Przygotowanie ciasta
* Pół kilo mąki pszennej (część może być żytnia) zagnieść 1 jajkiem, 1 łyżką oleju (może być lniany), i szklanką bardzo ciepłej wody. * Wygnieść dobrze na jednolitą masę * Rozwałkować cienko, wykrywać krążki szklanką. (Warto to robić partiami, chowając ciasto i ulepione pierogi pod folię)
Przygotowanie pierogów
* Nakładać farsz suto, aby pierogi były pękate * Pierogi lepić najlepiej smarując brzegi przed zlepieniem lekko wodą albo białkiem. * Gotować w osolonej wodzie ok 5 min (do dwóch minut po wypłynięciu na powierzchnię) * Pierogi przed podaniem można podsmażyć na maśle * Podawać z roztopionym masłem, śmietaną, i/lub zeszkloną cebulką.