Tradycyjny wigilijny przepis z rejonu Mińszczyzny.
* 1,5 szklanki suchej kaszy jęczmiennej (pęczak) gotować w 1,5 szklanki osolonej wody 25 min. * Dalej gotować 5 min w celu odparowania wody - mieszać ciągle * Odcedzić i ostudzić * 15 dag płatków migdałowych i 15 dag pokruszonych orzechów włoskich zarumienić na patelni. * Przygotować szklankę masy makowej (można użyć tej z makowców wg tego przepisu). Jeśli nie, to mak należy wcześniej sparzyć, przemielić trzy razy, przysmażyć wraz z 2 łyżkami miodu. * Trochę rodzynek namoczyć * Kilkanaście suszonych na brązowo (naturalnie) moreli posiekać * Mak dodać do kaszy, dolać 10 łyżek śmietany (ewentualnie mleka) i wszystkie bakalie. Wszystko zmieszać. * Wstawić do chłodu - podawać na zimno.