Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Rwaki

27.11.2025 01:03
(Kluski rwane, grube zacierki)
Przepis wigilijny kuchni mazowieckiej.

Przygotowanie

* 5 dag maku i 3 dag rodzynek zalać pół litrem mleka.
* Gotować przez 30 minut.
* Odcedzić (płyn zachować)
* Odcedzone składniki zmielić
* Dodać łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej.
* Dodać 2 łyżki miodu, lub syropu z mniszka, oraz tyle płynu z gotowania, aby powstał gęsty sos
* Obrać i ugotować kilogram ziemniaków
* Ziemniaki utłuc, ostudzić
* Dodać15 dag mąki pszennej
* Wyrobić ciasto
* Z odrywanych kawałków tworzyć wrzeciona na długość ok 15 cm.
* Zagotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch
* Polać sosem makowym i podać

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece