Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Pamuła - zupa z szuszonych śliwek

27.11.2025 01:13
Tradycyjny przepis wigilijny z Małopolski

Przygotowanie

* 15 wędzonych (lub suszonych) śliwek, 15 świeżych bez pestek (na wigilię 30 suszonych) włożyć do garnka
* Dodać pokrojone w kostkę jabłko
* Zalać 1 litrem wody
* Doda pół łyżeczki utłuczonego cynamonu, posłodzić miodem lub cukrem (2 łyżki)
* Gotować przez 30 min na małym ogniu.
* W kubeczku wymieszać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 3 łyżki śmietany i pół szklanki zupy. Wlać do garnka i zagotować.
* Lekko posolić do smaku
* Podawać z lanym ciastem, makaronem lub ziemniakami

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece