Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Świszcz

27.11.2025 01:29
Kasza jęczmienna, jaglana lub gryczana z suszonymi śliwkami i korzeniami podawana na słodko.
Tradycyjna potrawa wigilijna z Dolnego Śląska

Przygotowanie

* Kaszę zalać wodą a po osiadnięciu na dnie zlać wodę (można przecedzić przez drobne sitko)
* Zalać kaszę nową wodę (2 razy więcej), dodać łyżeczkę soli, 2 łyżki oleju. Gotować 15-18 minut na słabym ogniu, czasem mieszający.
* Wodę po zagotowaniu odlać.
* Pokroić garść suszonych śliwek, bakalii, lub innych owoców (jeśli suszone, trzeba je namoczyć) - dodać do kaszy
* Dodać miodu według uznania. (Można na sposób staropolski posłodzić innymi zagęszczonymi sokami owocowymi, syropem z mniszka, konfitur, lub zagęszczonym sokiem z brzozy)

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece