Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Zupa brzadowa (2)

27.11.2025 16:38
Tradycyjny przepis wigilijny z Kaszub (od słowa brząd - suszone owoce)

Składniki przykładowe

5 dag suszonych grzybów
5 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepiej wędzonych)
5 dg suszonych wiśni
5 dag suszonych moreli
łyżka śmietany
sól

Przygotowanie

* Grzyby umyć i namoczyć przez noc w pół litra wody.
* Następnego dnia do garnka z grzybami dolać 1,5 litra wody, dodać owoce i gotować na małym ogniu 40 min.
* Wyjąć większe owoce i grzyby i pokroić po czym je wrzucić z powrotem.
* Zaprawić śmietaną, posolić lekko do smaku, zagotować wszystko.
* Podawać można z kluseczkami, makaronem lub ziemniakami.

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece