Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Bamkuch - sękacz

28.11.2025 00:55
Bankuch, baukuch, bamkuch, dziad, sękacz, dziaduch...
Tradycyjny przepis wigilijny pochodzący od Jaćwingów, przyjęty na Pomorzu, Kaszubach, Litwie i Podlasiu. Nazwa pochodzi od zachowanej w Niemczech tradycji.
Opisana poniżej, jest to prostsza w produkcji forma sękacza, możliwa do przygotowania w zwykłym piekarniku.

Składniki

* 1/2 kilo mąki pszennej (część można zastąpić mąką ziemniaczaną - wówczas ciasto jest lżejsze)
* 1/2 kg cukru
* 10 jajek
* kostka masła (lub margaryny)
* sól
* soda oczyszczona
* wanilia, skórka pomarańczowa itp - do smaku

Przygotowanie

* Do 50 dag mąki dodać szczyptę soli i pół łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
* Ucierać 25 dag masła i pół kilo cukru, dodawać po trochu pół kilo mąki, 10 jajek i zmiażdżoną laskę wanilii (lub cukier wanilinowy)
* Ucierać długo do powstania jednolitej dobrze napowietrzonej masy. (Białka można ubić osobno i wmieszać na końcu)
* Rozgrzać piekarnik na 180-200 stopni na górną grzałkę
* Formę podłużną do ciasta posmarować masłem
* Wlać do niej warstwa 1 cm. ciasta i wstawić do pieca.
* Gdy ciasto się zarumieni - wlać następną warstwę tej grubości.
* Postępować tak do czasu wyczerpania ciasta.

Aby przygotować sękacz w formie tradycyjnej, trzeba przygotować rożen stawiany w kominku. Nadziać na niego lekko stożkową formę z papieru posmarowaną masłem i owiniętą sznurkiem. Oblewać formę warstwami, z których każda musi się zarumienić, aby polać następną. Jeśli rożen będzie ustawiony pod pewnym kątem powstające "gałązki" będą miały kształt bardziej przypominający choinkę.

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece