Tradycyjna potrawa wigilijna w najprostszej wersji, w różnych odmiana spożywana na większości obszaru Rzeczypospolitej - głównie w pasie południowym, od Śląska po Wołyń. ( ==>Wersja z grzybami, bardziej wyszukana)
Przygotowanie
1. Dzień wcześniej groch (połówki ziarnek) wypłukać kilka razy i namoczyć w wodzie 2. Następnego dnia wziąć sporo kapusty kiszonej, posiekać nie bardzo drobno i ugotować - najlepiej z własnej wody spod kapusty, lub dodać trochę wody. 3. Osobno ugotować groch patrząc by nie rozgotował się zupełnie. 4. Zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę, zagęścić mąką tworząc masę. 5. Odsączyć groch, dodać do kapusty i połączyć z zasmażką 6. Posolić, można posypać lekko pieprzem lub niewielką porcją ziół do smaku.