Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Kapusta z grzybami i białym winem

4.12.2025 21:34
Wykwintna potrawa wigilijna, podawana raczej na dworach, niezależnie od regionu.
Bywała podawana z krokiecikami orzechowymi.

Składniki

3 kg kiszonej kapusty
(Jeśli kapusta bez marchwi to 1-2 sztuki)
10 dag suszonych prawdziwków
Duży kubek wina - białego, wytrawnego
Kubek oleju rzepakowego lub lnianego (ten drugi dodaje trochę specyficznego smaku staropolskiego)
3 cebule
2 łyżki miodu
Przyprawy

Przygotowanie

1. Kilka dni wcześniej grzyby bardzo dobrze opłukać i zalać wodą
2. Następnego dnia odcedzić, wodę przelać przez gazę (może być filtr). Wlać z powrotem i gotować do miękkości z pół łyżką soli.
3. Kapustę odsączyć, poszatkować, ewentualnie połączyć z grubo startą marchwią.
4. Kapustę zalać winem. Dodać przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, ewentualnie kminek, trochę pieprzu ziołowego)
5. Wkroić drobno posiekane cebule.
6. Zagotować.
7. Poszatkować grzyby - dodać do garnka z kapustą, wywar też dolać (najlepiej przecedzony).
8. Gotować na maleńkim ogniu do miękkości
9. Dodać miód i ogrzewać kilka minut na małym ogniu.
10. Dodać przyprawy do smaku, sól, kolendra, majeranek itp.

Potrawę należy przygotować wcześniej i złożyć do słoików, aby postała nabierając smaku. Przynajmniej 24 godziny.
Przed podaniem podgrzać.

==> Tradycyja polskich potraw świątecznych
==> Przepisy wigilijne