Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Kutia - potrawa wigilijna

5.12.2012 09:39
[uzupełnienia GP]
Tradycyjna wigilijna potrawa kresowa.*

Składniki

szklanka ziaren pszenicy
szklanka maku
pół szklanki cukru pudru
utłuczona laska wanilii, aromat migdałowy lub kandyzowana skórka pomarańczowa
4 łyżki miodu
5 dag rodzynek
5 dag migdałów i orzechów
pół szklanki słodkiej śmietany

Przygotowanie

* Pszenicę zalać wodą i odstawić na noc.
* Następnego dnia zagotować do wrzenia i odcedzić.
* Nalać nową wodę i gotować do miękkości (nawet kilka godzin)
* Mak sparzyć i zemleć.**
* Połączyć z pszenicą, rozpuszczonym miodem, cukrem pudrem i aromatem migdałowym.
* Dodać posiekane bakalie (rodzynki wcześniej namoczyć) i wstawić na kilka godzin do lodówki.
* Podawać schłodzoną ze słodką śmietanką.

* Podobną nieco potrawą z regionu Podkarpacia jest postnica.
** Warto użyć tej samej masy makowej, który była przygotowywana na makowce

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece

Odpowiedzi (1)

5.12.2012 10:00
Z braku pszenicy u nas w domu kutie robilo sie z ryzu. Pamietam, ze mak nalezalo zemlec 2 razy aby byl smaczniejszy.