szklanka ziaren pszenicy szklanka maku pół szklanki cukru pudru utłuczona laska wanilii, aromat migdałowy lub kandyzowana skórka pomarańczowa 4 łyżki miodu 5 dag rodzynek 5 dag migdałów i orzechów pół szklanki słodkiej śmietany
Przygotowanie
* Pszenicę zalać wodą i odstawić na noc. * Następnego dnia zagotować do wrzenia i odcedzić. * Nalać nową wodę i gotować do miękkości (nawet kilka godzin) * Mak sparzyć i zemleć.** * Połączyć z pszenicą, rozpuszczonym miodem, cukrem pudrem i aromatem migdałowym. * Dodać posiekane bakalie (rodzynki wcześniej namoczyć) i wstawić na kilka godzin do lodówki. * Podawać schłodzoną ze słodką śmietanką.
* Podobną nieco potrawą z regionu Podkarpacia jest postnica. ** Warto użyć tej samej masy makowej, który była przygotowywana na makowce