Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kutia - potrawa wigilijna

5.12.2012 09:39
TRADYCYJNA KUTIA
składniki: szklanka ziaren pszenicy, szklanka maku, pół szklanki cukru pudru, aromat migdałowy, 4 łyżki miodu, 5 dag rodzynek, 5 dag migdałów, pół szklanki słodkiej śmietany
sposób przygotowania: pszenicę zagotować i odcedzić. Mak sparzyć i zemleć. Połączyć z pszenicą, rozpuszczonym miodem, cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Następnie dodać posiekane bakalie i wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej podawać ze słodką śmietanką.

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece

Komentarze (1)

5.12.2012 10:00
Z braku pszenicy u nas w domu kutie robilo sie z ryzu. Pamietam, ze mak nalezalo zemlec 2 razy aby byl smaczniejszy.