WIGILIJNY BARSZCZ Z USZKAMI składniki na farsz: 10 dag suszonych grzybów, 3 cebule, 5 łyżek oleju słonecznikowego, sól, pieprz składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 1 jajko, 3 łyżki oliwy z oliwek, szklanka wrzątku składniki na zupę: 0,5 kg buraków, marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula, 3 ząbki czosnku, pół litra zimnej wody, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz sposób przygotowania: grzyby namoczyć i zagotować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Zmielić wraz z grzybami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać, dodać jajko i oliwę z oliwek, powoli mieszając dodać wrzącą wodę. Rozwałkować do grubości około 3 mm, wyciąć krążki i nałożyć na nie farsz, brzegi mocno skleić. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię.Warzywa pokroić na kawałki. Kwasek cytrynowy rozpuścić w zimnej wodzie. Dodać warzywa, cebulę i czosnek. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Przyprawić solą i pieprzem.