Polewka biała region Wielkopolska
składniki:
0,7 - 1l - woda
0,5l - maślanka
2-4 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
pyry/kartofle/ziemniaki - ile kto lubi - polecam gotowane w mundurkach
twaróg półtłusty i tłusty
1. mąkę rozrobić z maślanką, w tym czasie zagotować wodę i jak zacznie wrzeć to osolić,
2. do gotującej się wody wlać szybkim ruchem maślankę z mąką i zagotować
3. gotować aż zacznie kipieć
4. na talerz położyć po pół kostki sera tłustego i półtłustego i pyry (jeżeli były w mundurkach - położyć na osobny półmisek i każdy sam sobie obiera i dokłada do zupy)
Ta wersja polewki podawana jest tradycyjnie we wschodnich rejonach Wielkopolski - tzn. zabór rosyjski: Słupca, Konin, Kutno. Bardziej na zachód (zabór pruski) zupa ta znana jest w wersji bardziej na bogato (masło, przyprawy etc.)
W domu mojej prababci była to zupa śniadaniowa podawana w dni powszednie.