Przygotowywała ją moja babcia, która najlepsze lata życia spędziła w Wilnie, przepis najprawdopodobniej stamtąd, nazwa sałatki- nie wiem dlaczego taka..Nigdy u nikogo z tą sałatką się nie spotkałam. Składniki: 6 średnich ugotowanych buraków, 6 średnich ugotowanych ziemniaków (w mundurkach), duża cebula pokrojona w piórka i zaparzona w 3/4 szklanki gorącego oleju, 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę, 2 garście kiszonej, odsączonej kapusty, 2 szklanki ugotowanej fasoli ( ja używam tej z puszki, bo łatwiej). Wszystkie 6 składników sałatki po ostudzeniu dobrze wymieszać, w razie potrzeby dodać jeszcze więcej oleju , przyprawić pieprzem i solą. To była nasza rodzinna wigilijna i wielkanocna sałatka przygotowywana przez babcię,a gdy babci zabrakło ja nadal ją przygotowuję na święta.