Przy końcu września zbierane laskowe orzechy przesuszyć w cieniu na powietrzu, potem sypać do butelek, mocno zakorkować, zalać pakiem i postawić w suchej piwnicy. Albo świeżo zebrane orzechy wrzucić do letniego pieca po chlebie, potem sypać do woreczków i zawiesić je w suchem miejscu. Jeżeliby zaczęły wilgotnieć, znów je przesuszyć w piecu.
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/- „PRAKTYCZNY Kucharz Warszawski” zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych. (Warszawa 1886)
Ta strona wymaga zapisu cookies do prawidłowego działania. Aby móc je zapisać na tym urządzeniu, wymagana jest Państwa zgoda. Jeśli nie wyrażą Państwo zgody - wtedy żaden plik cookie nie zostanie zapisany, ale funkcjonalność strony będzie ograniczona, m. in. nie będzie można się zarejestrować, zalogować, pisać komentarzy, nie będzie dostępu do materiałów dostępnych tylko dla zalogowanych. Ponadto informacja ta będzie pojawiać się na każdej stronie, gdyż zapisanie braku zgody na cookies wymagałoby zapisania braku tej zgody w cookies, a na to nie mamy zgody. Szczegóły na stronie Polityka prywatności. Decyzję tę można w przyszłości zmienić na stronie Polityki prywatności.