Składniki 3 litry wody 1 duża cebula 2 liście laurowe ziele angielskie (3-4) grzyby suszone, najlepiej prawdziwki (wczesnej umyć i namoczyć) - 20 dag (lub więcej) śledzie - 5 sztuk (trochę wymoczyć, umyć, skórkę pozostawić, usunąć wnętrzności i pozbawić głów) można nieco marchwi
Przygotowanie 1.5 litra wody wlać do garnka, dodać grzyby, liść laurowy, ziele, pokrojoną drobno zasmażoną cebulę, (ewentualnie posiekaną marchewkę) Po zagotowaniu dolać trochę wody i wkładać śledzie (mogą być pokrojone na spore kawałki, nie zbyt mały aby się nie rozpadły). Gotować to na małym ogniu ok. 15 minut. Doprawić pieprzem Odstawić do wystygnięcia (lepiej na 24 godziny) Podawać na zimno. Zupy się nie soli. => Tradycja polskich potraw świątecznych => Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece