Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Placek biszkoptowy makowy - ok. 1900

7.07.2022 19:03
„Świąteczny placek”
Przepis spisany w Płoskirowie w ramach konkursu "Z kuferka prababci" - Opowiadanie
Autor: Daria Dumańska

CIASTO MAKOWE, SKŁADNIKI:
mak - 30 dkg
masło - 100g
jajka - 6 sztuk
cukier puder - 18 dkg
soda - 1 łyżeczka albo proszek do pieczenia
bakalie - 0,5 szklanki poszatkowanych
3 łyżki dżemu z róży

BISZKOPT, SKŁADNIKI:
jajka - 5 sztuk
cukier - 15 dkg
mąka - 15 dkg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA MAKOWEGO :
Mak parzymy. Mak ucieramy, lepiej ręcznie w makutrze, żeby wydzieliła się pozytywna energia.
Następnie ucieramy masło z cukrem, po czym dodajemy żółtko.
Dokładnie ucieramy na puch. Powoli dodajemy mak, a na koniec sodę albo proszek do pieczenia.
Oddzielnie ubijamy białka. Ubite, łączymy z makiem. Dodajemy bakalie i płatki róży mielone z cukrem. Ciasto wylewamy na blaszkę nasmarowaną masłem o rozmiarze 24×30cm.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BISZKOPTU:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier, a później żółtko. Na koniec całość delikatnie łączymy z mąką. Ciasto biszkoptowe wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 45 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu placek studzimy i obracamy do "góąry nogami", tak by biszkopt był na spodzie.
Biszkopt jest leciutki jak chmurka i bardzo puszysty.

Opcjonalnie placek można nasmarować kremem
3 szklanki mleka
3 żółtka
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka cukru
1 kieliszek alkoholu (kiedyś to był alkohol wyrobiony przez pradziadka)

2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Do 1 szklanki mleka dodajemy żółtka mąkę i wszystko mieszamy trzepaczką. Zmniejszamy ogień i wlewamy do mleka energicznie mieszając. Gdy zacznie się gotować, wyłączamy. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce do budyniu. Na koniec wlewamy alkoholu i skrapiamy nim placek. Dekorujemy wg uznania.
Ciasta nie należy kroić zaraz po upieczeniu, najlepiej po ostudzeniu. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki albo wynosimy w jakieś chłodne miejsce, po czym można je dzielić. Aby ciasto pokroić w ładne kostki, należy je kroić ostrym nożem, za każdym razem maczając go w gorącej wodzie.

Ciast jest bardzo smakowite a świadczyć o tym może fakt, że mimo upływu lat, nadal powraca na nasz stół.
Polecam i życzę smacznego!

[skluczowe]wigilijnepotrawy
Ta strona wymaga zapisu cookies do prawidłowego działania. Aby móc je zapisać na tym urządzeniu, wymagana jest Państwa zgoda. Jeśli nie wyrażą Państwo zgody - wtedy żaden plik cookie nie zostanie zapisany, ale funkcjonalność strony będzie ograniczona, m. in. nie będzie można się zarejestrować, zalogować, pisać komentarzy, nie będzie dostępu do materiałów dostępnych tylko dla zalogowanych. Ponadto informacja ta będzie pojawiać się na każdej stronie, gdyż zapisanie braku zgody na cookies wymagałoby zapisania braku tej zgody w cookies, a na to nie mamy zgody. Szczegóły na stronie Polityka prywatności. Decyzję tę można w przyszłości zmienić na stronie Polityki prywatności.