Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Placek biszkoptowy makowy - ok. 1900

7.07.2022 19:03
„Świąteczny placek”
Przepis spisany w Płoskirowie w ramach konkursu "Z kuferka prababci" - Opowiadanie
Autor: Daria Dumańska

CIASTO MAKOWE, SKŁADNIKI:
mak - 30 dkg
masło - 100g
jajka - 6 sztuk
cukier puder - 18 dkg
soda - 1 łyżeczka albo proszek do pieczenia
bakalie - 0,5 szklanki poszatkowanych
3 łyżki dżemu z róży

BISZKOPT, SKŁADNIKI:
jajka - 5 sztuk
cukier - 15 dkg
mąka - 15 dkg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA MAKOWEGO :
Mak parzymy. Mak ucieramy, lepiej ręcznie w makutrze, żeby wydzieliła się pozytywna energia.
Następnie ucieramy masło z cukrem, po czym dodajemy żółtko.
Dokładnie ucieramy na puch. Powoli dodajemy mak, a na koniec sodę albo proszek do pieczenia.
Oddzielnie ubijamy białka. Ubite, łączymy z makiem. Dodajemy bakalie i płatki róży mielone z cukrem. Ciasto wylewamy na blaszkę nasmarowaną masłem o rozmiarze 24×30cm.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BISZKOPTU:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier, a później żółtko. Na koniec całość delikatnie łączymy z mąką. Ciasto biszkoptowe wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 45 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu placek studzimy i obracamy do "góąry nogami", tak by biszkopt był na spodzie.
Biszkopt jest leciutki jak chmurka i bardzo puszysty.

Opcjonalnie placek można nasmarować kremem
3 szklanki mleka
3 żółtka
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka cukru
1 kieliszek alkoholu (kiedyś to był alkohol wyrobiony przez pradziadka)

2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Do 1 szklanki mleka dodajemy żółtka mąkę i wszystko mieszamy trzepaczką. Zmniejszamy ogień i wlewamy do mleka energicznie mieszając. Gdy zacznie się gotować, wyłączamy. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce do budyniu. Na koniec wlewamy alkoholu i skrapiamy nim placek. Dekorujemy wg uznania.
Ciasta nie należy kroić zaraz po upieczeniu, najlepiej po ostudzeniu. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki albo wynosimy w jakieś chłodne miejsce, po czym można je dzielić. Aby ciasto pokroić w ładne kostki, należy je kroić ostrym nożem, za każdym razem maczając go w gorącej wodzie.

Ciast jest bardzo smakowite a świadczyć o tym może fakt, że mimo upływu lat, nadal powraca na nasz stół.
Polecam i życzę smacznego!

[skluczowe]wigilijnepotrawy