Portal w rozbudowie, prosimy o wsparcie.
Uratujmy wspólnie polską tożsamość i pamięć o naszych przodkach.
Zbiórka przez Pomagam.pl

Zupa migdałowa (1861)

16.12.2009 23:57
Zupa ta jest tradycyjną dworską potrawą wigilijną. Podawano ją z ryżem, lub bardziej po staropolsku z jasną kaszą.

Przygotowanie

* Oparzyć i obrać z łupinek funt migdałów słodkich, utłuc na miazgę w moździerzu, zakrapiając zimną wodą aby się oléj nie zrobił.
* Ugotować pół funta ryżu w wodzie na miękko.
* 6 łyżek tego ryżu ubić wraz z migdałami
* Całą massę rozprowadzić słodkiem mlékiem
* Przetrzeć przez sito na zupę zawiesistą.
* Wziąć rodzynków bez pestek pół funta, albo równą ilość dużych rodzynków obrać z pestek, zagotować w wodzie i dać najprzód do wazy, potém pozostały ryż włożyć do zupy; zagrzać mocno na ogniu nie gotując, bo by się zwarzyła.
* Osłodzić cukrem z cynamonem, nalać do wazy, wydać na stół.
* Uwaga. W zupie zupełnie postnéj mléko zastępuje się wodą.
[Leśniewska Bronisława, Kucharz polski jaki być powinien]

Wersja współczesna praktyczna

* 15-25 dkg migdałów sparzyć, obrać z łupek, dokładnie wysuszyć i zmielić bardzo drobno. Można zetrzeć w makutrze lub ubić w moździerzu zakrapiając zimną wodą lub zimnym mlekiem.
* Zalać 1 i 1/2 l wrzącego mleka (można użyć w części słodkiej śmietanki) i gotować na malutkim ogniu przez 15 minut.
* Przecedzić przez serwetę, lub gęste sito. (najlepiej dwa razy), Trochę suchej masy migdałowej włożyć z powrotem.
* Osobno ugotować ryż z odrobiną cynamonu
* Kilka łyżek ryżu ubić i zagęścić nim zupę.
* Ugotować rodzynki. Odcedzić i wrzucić do zupy.
* Zupę na sam koniec można zaprawić surowym żółtkiem.
* Podawać na ciepło zupę z łyżką ryżu i owymi rodzynkami. Można posypać cukrem pudrem i szczyptą cynamonu dla nadania koloru na wierzchu.

=> Tradycja polskich potraw świątecznych
=> Przepisy wigilijne w naszej Bibliotece