Dorodnego karpia (ok 1 kg ) zabić i zebrać krew do filiżanki w której jest już sok z 1/2 cytryny. Rybę oczyścić i pokrajać na poprzeczne porcje, natrzeć solą i zostawić w chłodnym miejscu na 20 min. Przygotować wywar z 1 średniego drobno pokrojonego w paseczki selera, dużej cebuli 1 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, startej wierzchniej warstwy skórki z cytryny, kilku ziarenek pieprzu, 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru i soku z 1/2 cytryny. Rybę włożyć do płaskiej rynki i zalać wywarem. Ugotować. Rybę wyjmujemy na ogrzany półmisek i trzymamy w cieple. Wywar należy teraz przetrzeć przez gęste sitko metalowe, dodać krew z karpia, szklankę piwa ciemnego, 2-3 łyżeczki cukru, łyżkę powideł ze śliwek, 5 dkg ususzonego i utartego pienika upieczonego na miodzie, 5 dkg obranych i posiekanych migdałów, 5 dkg rodzynek, czubatą łyżkę masła.. Sos gotować na małym ogniu 10-15 min. Dosmaczyć solą. Zalać rybę gorącym sosem.